Noi reguli privind platile in numerar in sistemul TVA la incasare

Normele Codului fiscal, modificate prin HG nr. 84/2013, aduc noi clarificari referitoare la incasarile in numerar ale facturilor pentru cei care aplica sistemul de TVA la incasare. HG nr. 84/2013 modifica normele date in aplicarea art. 134^2 din Codul fiscal. Noile clarificari introduse stabilesc ca, in cazul incasarii in numerar a contravalorii facturii, in sensul art. 134 2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal, furnizorul/prestatorul care este obligat la aplicarea sistemului TVA la incasare exclude de la aplicarea sistemului TVA la incasare acele sume dintr-o factura care sunt incasate in numerar pana in ziua emiterii facturii, inclusiv, de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. De asemenea, reglementarile nou-introduse mai prevad ca, pentru sumele incasate in numerar dupa data emiterii facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si inscrie pe factura mentiunea TVA la incasare, cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134 2 alin. (6) din Codul fiscal. Va reamintim ca art. 134 2 alin. (6) lit. d) din Codul fiscal prevede ca cei din sistemul TVA la incasare nu aplica regulile acestuia:

  • in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei;
  • in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii care sunt scutite de TVA;
  • in cazul operatiunilor supuse regimurilor speciale - regimul special pentru agentiile de turism, regimurile speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, regimul special pentru aurul de investitii;
  • in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber-profesionisti si asocieri fara personalitate juridica. In cazul in care, ulterior emiterii facturii, se incaseaza in numerar o parte sau contravaloarea integrala a acesteia, pentru taxa aferenta acestor sume nu se aplica regulile de exigibilitate care stabilesc ca exigibilitatea TVA intervine la data la care are loc faptul generator sau la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator.
  • in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.

TVA la incasare, obligatoriu de la inceputul acestui an Sistemul TVA la incasare, care presupune plata taxei pe valoarea adaugata la incasarea unei facturi, si nu la emiterea ei, a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2013. Regula principala a sistemului de TVA la incasare, introdus in Codul fiscal prin OG nr. 15/2012, este aceea ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90 a zi calendaristica de la data emiterii facturilor. Incepand ce la 1 ianuarie 2013, noul sistem de plata a TVA trebuie aplicat obligatoriu de doua categorii de contribuabili, si anume: Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei. Persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului 2013. Regulile din sistemul TVA la incasare au fost completate de autoritati si prin modificarile aduse Codului fiscal la finalul lunii ianuarie. Noile reglementari vizau atunci cateva aspecte procedurale privind intrarea si iesirea din noul sistem de TVA, despre care puteti citi mai multe informatii aici. ... dar ar putea deveni optional din 2014 Ministerul Finantelor Publice ia in cosiderare posibilitatea ca sistemul de TVA la incasare sa devina optional de anul viitor, a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de fiscalitate, Ramona Jurubita, Partener KPMG, citand o discutie neoficiala cu reprezentanti ai Finantelor. Ramona Jurubita a explicat miercurea trecuta ca Ministerul de Finante ia in calcul varianta ca, de la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare sa nu mai fie obligatoriu pentru toate firmele cu cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei, ci sa devina optional, astfel incat fiecare contribuabil sa poata decide daca aplicarea acestui sistem de TVA este sau nu benefica. Mai mult decat atat, citand aceeasi discutie neoficiala, Partenerul de la KPMG a aratat ca este posibil chiar ca si perioada de exigibilitate, stabilita in prezent la 90 de zile, sa fie majorata pana la 365 de zile. Sursa: www.avocatnet.ro

3facturi.ro
Utilizatorii înregistraţi pot salva datele clienţilor şi ale produselor economisind timp şi uşurând emiterea facturilor. Sistemul este uşor de folosit. Pentru a începe facturarea online trebuie doar să te înregistrezi.